Ekonomi.

2021-09-08 13:00
Bild: Press
Puffetikett
Dagens ETC

Miljardär vill bygga framtidsstad i öknen – behöver 3 400 miljarder

Amerikanske miljardären Marc Lore planerar att bygga "framtidens stad", Telosa. Han saknar bara en plats att bygga upp staden på – och drygt 3 400 miljarder kronor.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Den tidigare Walmart-chefen har redan anställt en världsberömd arkitekt för att rita staden och presenterade förra veckan grunderna för vad Telosa ska bli: en stad för fem miljoner invånare som är lika ren som Tokyo, med samma mångfald som London och lika bra sociala service som Stockholm.

Lore och hans bolag Archer vill bygga upp en ny hållbar stad, helt från grunden, i den amerikanska öknen, enligt CNN. Enligt planerna ska stadens yta vara 150 000 engelska tunnland, med en utlovad miljövänlig arkitektur, hållbar energiproduktion och ett påstått torktåligt vattensystem. Staden ska även byggas upp på så sätt att invånarna ska kunna ta sig från hemmet till arbetsplats eller skola på bara en kvart.

Enligt projektets egna hemsida undersöker stadsplanerare platser i bland annat Nevada, Texas, Utah, Arizona och Idaho. Det så står även att planen är att bygga en öppen, inkluderande och hållbar stad. Archer utlovar saker som att miljön alltid kommer vara en prioritet i staden och att alla invånare ska vara välinformerade och alla politikers hållas ansvariga för sitt agerande. Det sistnämnda ska enligt egen utsago bli verklighet genom ett transparent politiskt styre och vad som kallas för "ny modell för samhället". Bland annat ska invånare tillåtas "delta i beslutsfattande och budgetprocessen".

Högre syfte

Löftena om staden är många och stora. Stadens namn Telosa kommer från det grekiska ordet telos, som betyder mål, och användes av filosofen Aristoteles som ett begrepp för att beskriva att det finns ett syfte som varje ting försöker uppnå.

– Idag i Amerika har vi ökade inkomstskillnader, livskvaliteten är inte vad den borde vara och med Telosa så tror jag att vi kan ändra det, säger Marc Lore i en reklamfilm.    

Han har förklarat att hans inspiration kommer från den amerikanska ekonomen Henry George, som på 1800-talet blev känd för sin idé om att markens värde tillhör folket som helhet, istället för att den ska ägas privat. Lore själv förklarar på Telosas hemsida att han tillskriver många av kapitalismens "tydliga brister" på "den markägande modell som Amerika byggdes upp på".

Vill göra realityserie

Enligt amerikanska medier så ska Bjarke Ingels, grundare av den danska arkitektfirma som anställts för projektet, ha sagt att Telosa "förkroppsligar den sociala och miljömässiga omhändertagandet som finns i den skandinaviska kulturen, och friheten och möjligheterna från en mer amerikansk kultur."

Marc Lore grundade jet.com som senare såldes till handelsjätten Walmart, där han 2016 blev chef för e-handeln i USA. Han lämnade företaget tidigare i år och sa då att hans plan var att arbeta med en realityserie, ge råd till nystartade företag och bygga "framtidens stad".

Läs vidare på nästa sida: Andra ”framtidsstäder” uppbyggda i öknen

Tipsa om artikeln via e-post