Ekonomi.

2021-03-11 10:53
”Det finns gott om människor inom förbunden som inte platsar i SD:s  beskrivning av svenskheten”, säger Niclas Nilsson. Bild: David Lagerlöf/Expo
”Det finns gott om människor inom förbunden som inte platsar i SD:s beskrivning av svenskheten”, säger Niclas Nilsson.
Puffetikett
Dagens ETC

”Många litar inte på att en SD-politiker kan representera dem”

Konflikten mellan fackföreningsrörelsen och Sverigedemokraterna går långt tillbaka. Framför allt för att SD delar upp samhället i svenskar i och icke-svenskar samtidigt som facken måste kunna representera alla arbetare.

”Både retoriskt och politiskt har arbetarrörelsen målats upp som en fiende av partiföreträdare”, säger Niclas Nilsson på stiftelsen Expo.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Niclas Nilsson är föreläsare och researcher på stiftelsen Expo, med särskilt fokus på nationalism och fackföreningsrörelsen. Han kommenterar domen som slår fast att det är fel av Transport att inte låta SD-politkern Mats Fredlund vara medlem i Transport med det handlar om de två rörelserna har olika synsätt.

– Medan SD ser ett samhälle där grupper är i konflikt med varandra – svenskar mot icke-svenskar – organiserar fackföreningsrörelsen olika sorters människor, med olika sorters bakgrund, religiös tillhörighet, etnicitet, kultur. Detta är kärnan i den fackliga organiseringen, att organisera människor efter gemensamma intressen.

Enligt Niclas Nilsson finns det, mot bakgrund av de ideologiska skillnaderna rörelserna emellan, fog för den diskussion som pågår inom fackförbunden.

– Som facklig företrädare måste en kunna representera alla medlemmar, oavsett bakgrund. Jag har träffat många medlemmar inom olika förbund genom åren och det är tydligt att många inte känner så, de litar inte på att en SD-politiker kan representera dem och deras intressen, säger han och fortsätter:

– Man får inte glömma att Sverigedemokraternas politik i praktiken också delar upp löntagare och arbetare. Det finns gott om människor inom förbunden som inte platsar i SD:s beskrivning av svenskheten.

”Inte åsiktsregistrering”

Niclas Nilsson menar på att SD:s inställning till facket också spelar roll för förbundens förhållningssätt till partiet.

– En del av Sverigedemokraternas narrativ om arbetarrörelsen är att den är en förtryckande politiskt korrekt elit som åsiktsregistrerar sverigedemokrater och dess företrädare. Både retoriskt och politiskt har arbetarrörelsen målats upp som en fiende av partiföreträdare. Samtidigt har SD haft som ett politiskt projekt senaste åren att minska träffytorna och formulera om principprogrammen för att undvika att stöta sig med facken.

Enligt Niclas Nilsson är det förenklande att beskriva förbundens uteslutningar som åsiktsregistrering.

– SD vill gärna att det ska framstå som att frågan handlar om att förbunden kartlägger åsikter och ställer krav på vad medlemmarna ska få tycka och tänka. Men de här frågorna handlar om att SD-politiker också representerar ett parti, med alla dess idéer och värderingar. Och att många medlemmar inte känner sig bekväma med det, säger Niclas Nilsson.

Tipsa om artikeln via e-post