Ekonomi.

2021-05-04 12:30
Covid-situationen i Indien är akut, men regeringen vill inte ha kritik. Och Twitter hörsammar.  Bild: Ajit Solanki/AP
Covid-situationen i Indien är akut, men regeringen vill inte ha kritik. Och Twitter hörsammar. 
Puffetikett
Dagens ETC

Kritikstorm mot Twitter i Indien – raderar konton

De största techbolagen har gång på gång kritiserats för att direkt vika sig när auktoritära politiker kräver att yttrandefriheten begränsas. Nu är det Twitter som har hörsammat den indiska regeringens krav att sålla bort inlägg om covid-19.

– Det här är en skandal. Dels att Modis regering bryr sig om annat än att rädda liv just nu. Dels att Twitter inte håller emot, säger Ishita Patel, journalist i Mumbai.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Smittspridningen rusar i Indien. Sjukvården har inte alls kapacitet att hjälpa dem som blir sjuka. Bristen på syrgas är akut. Allt det här diskuterar indier i sociala medier. Många är upprörda. Många anklagar regeringen och premiärminister Narendra Modi för att att ha misslyckats.

Men det finns gränser för vad som är acceptabelt att uttrycka. I alla fall enligt regeringen, som utövat påtryckningar mot Twitter för att rensa bort både konton och inlägg som man anser är otillbörliga.

Det är oklart hur många inlägg det handlar om totalt, men både Reuters och The Guardian rapporterar att det bland avsändarna finns folkvalda politiker och en profilerad filmregissör.

– Att motarbeta information och kritik mot regeringen är inte bara farligt för Indien utan handlar om en global fara, säger Mirza Saaib Beg, en jurist som fått inlägg stoppade, till The Guardian.

Kongresspartiet har också fått tweets stoppade.

Regeringen har begärt att Twitter agerar med stöd av en lag som stiftades för 20 år sedan, och som anger att regeringen har rätt att begränsa yttrandefriheten och tillgång på information för att skydda landets ”suveränitet och integritet”.

– Bullshit! säger Ishita Patel, frilansjournalist i Mumbai.

Speglar indiers oro

Hon har de senaste månaderna själv rapporterat om en fallerad pandemistrategi. Hon är inte förvånad att Indien nu registrerat 400 000 smittade på ett enda dygn.

– Regeringen har tappat kontrollen. Men istället för att göra allt i sin makt för att rädda liv, ägnar man kraft åt att försöka tysta ned hur allvarligt läget är. Det är väldigt talande. Inte bara för Modis regering, utan för hur indiska politiker generellt hanterar kriser.

Skulle du kunna twittra det du säger nu?

– Vem vet!? Jag borde testa, inte sant. Den kritik som Twitter gått med på att ta bort är inte sensationell på något sätt, det är mer i linje med vad alla indier pratar om just nu. När kommer vaccin? När får vi syrgas? Hur ska vi bryta smittvågen?

Inte första gången

Ishita Patel menar att Twitter måste bestämma sig för hur man ska hantera Indiens regering.

– Vi har en folkvald premiärminister, men hans inställning är att strypa information så snart den framställer honom själv som klandervärd.

Som exempel nämner hon att Indien tidigare i år krävde att Twitter skulle göra fler än 1 000 konton osynliga, eftersom de rapporterade om och kommenterade böndernas utbredda protester. Twitter hörsammade då delvis denna begäran. Dussintals konton försvann temporärt.

– Twitter säger att man värnar om demokrati och yttrandefrihet. Det gäller tydligen inte indiers demokrati och yttrandefrihet.

Tipsa om artikeln via e-post