Ekonomi.

2021-09-16 12:00
Klarna har beslutat ändra delar av sin affärsmodell. Bland annat skrotas delbetalningskontot       och betaltiden på vanliga fakturaköp förlängs från 14 till 30 dagar.  Bild: Simon Rehnström/SvD/TT
Klarna har beslutat ändra delar av sin affärsmodell. Bland annat skrotas delbetalningskontot och betaltiden på vanliga fakturaköp förlängs från 14 till 30 dagar. 
Puffetikett
Dagens ETC

Klarna lovar hållbarhet – nu är det upp till bevis

Efter flera år av tilltagande kritik om att Klarna driver på skuldsättning, ändrar bo­laget delar i sin affärsmodell. Med bland annat dubblad tid för fakturaköp.

– Klarna vill framstå som den gode spelaren, säger ­­
Jan Bertoft på Sveriges ­Konsumenter.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”I egenskap av vd för den största aktören på marknaden, är det min absoluta ambition att vi på Klarna också ska vara den mest hållbara aktören.” Det skrev nyligen Klarnas vd och medgrundare, Sebastian Siemiatkowski, på debattplats i Dagens Nyheter. Han efterlyste skärpt reglering för finansbranschen.

Några dagar efter den publiceringen så kom nyheten att Klarna bland annat skrotar en av sina mest lönsamma produkter, delbetalningskontot.

– Många kunder betalar dessa krediter under väldigt lång tid. Ibland betalar de till och med mer i räntor och avgifter än vad varan kostade. Det riskerar att bli en evighetskredit, säger Sebastian Siemiatkowski till Svenska Dagbladet.

Risk för skuldsättning

Klarna ska även tar bort start- och administrationsavgifter vid delbetalningar och förlänger betaltiden på sina vanliga fakturaköp från 14 till 30 dagar. Klarna själva skriver i ett pressmeddelande att tidigare pilottester visat att den ökade betaltiden för fakturaköp haft som effekt att andelen påminnelseavgifter och antalet inkassoärenden minskat.

Men kommer det nya systemet med 30 dagar att leda till någon större förändring?

Sveriges Konsumenters generalsekreterare Jan Bertoft är tveksam.

– Om man som konsument tänker betala på en gång, och då lockas till att dryga ut betalningen, så är det inte bra oavsett. För det kan leda till ökad skuldsättning. Så just den förändringen är kanske inte det vi är mest positiva till, säger han.

”Svårt kalla sig hållbara”

Sveriges Konsumenter beskriver Klarna som en del i ett större system, där konsumenter uppmanas att inte betala nu utan senare – och på så sätt handlar för pengar som de ­kanske inte har. Organisationen har därför varit väldigt kritisk mot Klarna under en längre tid.

Jan Bertoft är dock positiv till att Klarna, som är den största aktören på marknaden, nu går ut och säger att de vill se skärpt reglering av finansbranschen och gör ändringar i sin egen affärsmodell.

– I grunden tycker jag att det Klarna har gjort senaste veckorna är positivt. Mycket av det som de säger att de vill göra är saker som vi har begärt tidigare. Men sedan vill vi se resultat också. Vi vill se vad det blir av det här, säger han och fortsätter:

– Klarna vill framstå som den gode spelaren. Det är nog en hel del PR i det här.

Klarna uttrycker själva att de gör det här för att bli mer hållbara. Hur ser du på det?

– Det kan man ifrågasätta. Om man genom sin affärsverksamhet bidrar till att öka konsumtionslån, och i viss utsträckning även till en ökad överskuldsättning, så kanske det är lite svårt att kalla sig hållbara.

”Nödvändig förändring”

Klarnas kommunikationschef Johan Gustavsson skriver i ett mail till Dagens ETC att bolaget är redo att ta ett kortsiktigt intäktstapp för att ”driva branschen i den här riktningen”.

”Vi tror inte bara att det här är rätt sak att göra, utan också helt nödvändigt om e-handeln ska ha samma tillväxt och utveckling de kommande tio åren.” skriver han.

Klarna gör fyra produktändringar för att ge konsumenterna bättre villkor. Om förändringarna ger bättre villkor, varför kommer de först nu?

”Man kan ju argumentera för att frågan istället borde vara “när följer resten av branschen efter Klarna?”. För de saker vi nu ändrar är standard i kreditbranschen och har varit det i decennier, det är så att säga inga påhitt från Klarna, men vi är först med att försöka få till en ändring.”

Tipsa om artikeln via e-post

Klarna

Klarna Holding AB grundades 2005 i Stockholm. Bolaget har växt i rask takt och i årsrapporten för 2020 rapporterade Klarna en tillväxt med 40 procent. Samt att bolaget för första gången haft intäkter på över tio miljarder kronor. I bolagets årsrapport så skriver vd Sebastian Siemiatkowski att de har 87 miljoner aktiva konsumenter.

Men den snabba tillväxten, och då framför allt expansionen i USA, kostar dem pengar. 2020 hade Klarna kreditförluster på 2,5 miljarder kronor.

Under pandemin så har har e-handeln och konsumtionslånen ökat kraftigt. Uppskjutna betalningar, genom affärsmodellen köp-nu-betala-sedan, har visat sig kunna bli starten på ekonomiska svårigheter för konsumenter.

En kartläggning som gjordes av Aftonbladet i mars visar att Kronofogden 2020 fick in 36 055 ansökningar om betalningsförelägganden med ursprung hos Klarna. Det totala fordringsbeloppet var över 509 miljoner kronor, vilket innebar en ökning med nästan 25 procent jämfört med året innan. Kronofogden säger att de ser att skuldsättningen ökar snabbt bland dem som redan har problem.

Källa: Aftonbladet, Klarna, Svenska Dagbladet