Ekonomi.

2021-09-09 19:00
Bild: Fredrik Sandberg/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Idag tar kvinnors pensioner slut – upprop kräver rättvisa

Idag tog kvinnors pension slut för året – om man jämför kvinnors pensioner med mäns. Uppropet Pension hela året kräver därför bättre pensioner för kvinnor och att frågan blir en valfråga.

– Även dagens pensionärer förtjänar att få pensionsrättvisa, säger Clara Berglund på Sveriges kvinnolobby.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Gör om pensionssystemet och höj pensionsavgiften, det vill den samling av organisationer som står bakom uppropet Pension året om.  

– Vi drar igång det här för att pensionsfrågan och kvinnors pensioner väcker stort engagemang i kvinnorörelsen. Vi anser att den här frågan förtjänar att debatteras mer och bli en valfråga, säger Clara Berglund, generalsekreterare för Sveriges kvinnolobby, och talesperson för uppropet.

Pensionen tar slut idag

Enligt uppropet så är kvinnors pensioner i snitt 31 procent lägre än mäns. De har därför räknat ut hur lång tid på året som kvinnors genomsnittliga pension räcker i jämförelse med männens. Resultatet visar att den tar slut idag, 9 september. Därför anordnar de en manifestation på Stortorget i Gamla stan i Stockholm.

– Pensionsgapet är en konsekvens av att kvinnor och män tjänar olika. Men pensionssystemet tillåter också att de här skillnaderna får vara kvar. Vi kan inte bara vänta på att dagens unga ska få det rättvist i framtiden. Även dagens pensionärer förtjänar att få pensionsrättvisa, säger Clara Berglund.

Gapet mellan män och kvinnors pensioner skiljer sig åt i landets kommuner. Störst är skillnaderna i Danderyd, 43 procent, och minst är det i Bräcke, 19 procent.

Bakom uppropet står främst kvinnoförbund, men även bland annat Pensionärernas riksorganisation, PRO. Ordförande Christina Tallberg säger att PRO har över 60 procent kvinnliga medlemmar och att ojämlikheterna därför varit en fråga hos dem i flera år.

– Vi känner till skillnaderna mellan män och kvinnor, och att det inräknat med tjänstepension rör sig om en skillnad på fem till sex tusen kronor. Det här går ihop när en kvinna lever med en man och de kan leva på bådas pension. Men när en kvinna blir ensam så kan det bli en väldigt besvärligt situation, säger hon.

Vill ha öppen debatt

Pensionerna finns inte med i den politiska debatten eftersom riksdagens pensionsgrupp får ta hand om den själv, menar uppropet. Pensionsgruppen är en blocköverskridande arbetsgrupp som består av företrädare för de partier som står bakom pensionsöverenskommelsen 1994. Detta system innebär att frågorna om pension inte hanteras utåt, säger Clara Berglund.

– Vi vill se att debatten blir mer öppen, vilket jag tror är något som många vill, säger hon.

PRO anser också att pensionsfrågan måste lyftas upp mer i samhällsdebatten.

– Vi i PRO kommer göra vad vi kan för att pensionsfrågan ska bli en viktig fråga i valrörelsen. Och då måste vi prata om att det är stora skillnader mellan kvinnors och mäns pensioner. Vi vill att det ska bli en öppen debatt och diskussion kring den här frågan. Och då bör det bland annat bli tydligt vad de olika partierna har för inställning till hur man tänker förbättra situationen, säger Christina Tallberg. 

Tipsa om artikeln via e-post

Det kräver uppropet

Reformera pensionssystemet med ett tydligt uttalat mål att höja kvinnors pensioner och sluta pensionsgapet.

Höjd pensionsavgift.

Ändrade samordningsregler med garantipensionen.

Att grundskyddet följer löneutvecklingen istället för prisutvecklingen.

Ett mer jämställt arbetsliv. Lönerna måste höjas och villkoren förbättras i kvinnodominerade yrken.

Organisationerna bakom Pension hela året

Centerkvinnorna, Finansförbundet, Forena, Fredrika Bremer-förbundet, FQ Forum – kvinnor och funktionshinder, Gröna kvinnor, Kvinnor kan, Kvinnors rätt, Miljöpartiets jämställdhets- och mångfaldskommitté, Pensionärernas riksorganisation (PRO), S-kvinnor, SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna, Sveriges kvinnolobby, Sverigeunionen av Soroptimistklubbar, Tantpatrullen, Unizon och Vårdförbundet.