Ekonomi.

2021-10-04 11:00
Bild: Henrik Montgomery/TT
Puffetikett
Dagens ETC

Här är V:s skuggbudget – vill minska klyftorna

Två nya skiktgränser för höginkomsttagare och avskaffande av rut-avdraget. Vänsterpartiets budgetmotion vill beskatta de rikaste mer än regeringens budgetproposition, och höja garantipension, sjukförsäkring och a-kassan.

– Vi menar allvar med att den ekonomiska jämlikheten måste öka, säger Ulla Andersson.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Vänsterpartiets budgetmotion presenterades under rubriken "Röd politik för en grön omställning". Partiets ekonomisk politiska talesperson Ulla Andersson kritiserade under presentationen nuvarande och tidigare regeringar för att ha ökat klyftorna. Genom att ta från välfärdssystemet och låginkomsttagare och fört över till de bäst ställda.

– Klimatutsläpp och arbetslöshet ska ned och ekonomiska jämlikheten upp, säger hon under presentationen av budgetmotionen.

Jämfört med regeringens budgetproposition så lägger Vänsterpartiet mer pengar på bland annat rubrikerna allmänna bidrag till kommuner, kommunikationer, hälso- och sjukvård och ekonomisk trygghet vid ålderdom och sjukdom.

Mer specifikt så vill V höja a-kassa och sjukförsäkringar. Partiet skriver i ett pressmeddelande att de förstärker socialförsäkringarna med ytterligare 8 miljarder, som lägg till de förstärkningar som V har fått gehör för i regeringens proposition. V vill också lägga 4,8 miljarder för att höja garantipensionen med 800 kronor.

Vänsterpartiets ökade kostnader i jämförelse med regeringens budgetproposition ska finansieras av höjda skatter för rikaste och på kapital och fastigheter. Ulla Andersson påpekar att den svenska beskattningen av kapital ligger på hälften av snittet i OECD-länderna.

– Det är dags för de här grupperna att betala för det som de har fått, säger hon.

Ulla Andersson säger att V för tillfället fortsatt utgår från att rösta på sin egen budget. Hon gav under pressträffen inget nytt besked på V kommer att rösta för regeringens budgetproposition.

– Jag har inget annat svar idag än vad jag hade tidigare. Vi har gått igenom budgeten och den analys vi gjorde då håller väl än idag. Förutom då att vi har märkt att stödet för sjukvården endast är tillfällig, vilket inte talar för. Men vi kommer återkomma så småningom i den här processen, säger hon.

Tipsa om artikeln via e-post