Ekonomi.

2014-01-16 19:12
  • Stor fördel. Daniel Larsson började jobba på Toyota center i Mölndal för sju år sedan. En stor fördel med jobbet är de korta arbetsdagarna, menar han.  Bild: Stina Berglund
    Stor fördel. Daniel Larsson började jobba på Toyota center i Mölndal för sju år sedan. En stor fördel med jobbet är de korta arbetsdagarna, menar han. 
  • Nöjda. Servicemarknadschefen Martin Banck och verkstadschefen Sandro Consani ­menar att införandet av sextimmarsdagar bara har fått positiva följder.  Bild: Stina Berglund
    Nöjda. Servicemarknadschefen Martin Banck och verkstadschefen Sandro Consani ­menar att införandet av sextimmarsdagar bara har fått positiva följder.

Här är sextimmarsdagen redan verklighet

Tipsa om artikeln via e-post

Fler kunder och nöjdare personal. För Toyota center i Mölndal har sex timmars arbetsdag blivit en självklarhet. Och de kortare dagarna har visat sig vara ordentligt lönsamma.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Kunderna fick vänta i över en månad på att få sina bilar reparerade. Verkstaden räckte inte till och missnöjet växte i takt med köerna. Samtidigt kände personalen sig pressad. Något behövde hända. Men i ett läge där de flesta antagligen hade byggt ut verkstaden för att på så sätt kunna ta emot fler kunder och korta väntetiderna, hittade Toyota center en annan lösning.

– Vi kom på att vi kunde använda de befintliga lokalerna mer effektivt om vi införde tvåskift. Om vi delade upp dagen i två sextimmarspass skulle vi kunna ha öppet längre, och kunna ta emot många fler kunder, säger Martin Banck, servicemarknadschef på Toyota center.

På så sätt skulle också belastningen på verkstadspersonalen minska.

– Det är ett tungt jobb och personalen hade haft det ganska stressigt en period. Med kortare arbetsdagar antog vi att de skulle må bättre och de korta sjukskrivningarna minska, säger Martin Banck.

Friskare personal

Så har det också blivit. Både Martin Banck och Gert Öst, metallombud på Toyota center, säger att personalen är friskare och mår bättre sedan de kortare arbetsdagarna infördes i december 2002.

– Det märks tydligt. Att jobba sex timmar istället för åtta är stor skillnad i det här jobbet. Dagarna blir mycket lättare och det känns som att vi ändå utför lika mycket som under åtta timmar, säger Gert Öst.

Hans kollega Daniel Larsson håller med. Han säger att han jobbar mer effektivt här än när han har haft åttatimmarspass på andra arbetsplatser.

– Det funkar väldigt bra. Man har mer energi än när man jobbar åtta timmar. De sista timmarna innan man går hem brukar ändå inte vara de mest effektiva, säger han.

Han tränar mycket och tack vare den kortare arbetstiden hinner han med två pass om dagen om han vill.

– Den största skillnaden är att man har mer energi över efter jobbet, och man hinner göra mer av dagen, säger han.

Vinsten ökat för varje år

Förutom att personalen är nöjd har Toyota också gjort ekonomisk vinst. Trots att antalet plåtslagare och verkstadstekniker mer än fördubblats sedan sextimmarsdagar infördes – från 16 till 36 – har vinsten ökat för varje år.

– Den här förändringen har varit väldigt bra för företaget, på flera sätt. Hade vi inte fått ekonomi i det hade vi inte kunnat fortsätta, säger Martin Banck.

Intresset för Toyotas modell har varit stort genom åren. Många företag har gjort studiebesök för att se hur de har lagt upp arbetet, och varit intresserade av att själva ta efter. Men trots det känner inte Martin Banck till någon annan arbetsplats som infört kortare arbetsdag.

– Det har nog mycket med vana att göra. Många har tyckt att det här verkar jättebra, men sedan vågar man ändå inte ta steget. Det finns massor av verksamheter som tjänat på att införa sextimmarsdag, men man vågar inte. Alla är så inställda på att en arbetsdag är åtta timmar, säger Martin Banck.

För Gert Öst är det otänkbart att gå tillbaka till åttatimmarsdag.

– Det gör jag aldrig. Det är så skönt att jobba sex timmar och få mer fritid. Nu kan jag inte tänka mig något annat.

Tipsa om artikeln via e-post

Toyota center i Mölndal  

• Totalt arbetar 36 personer i tvåskift (mekanikerna och plåtslagarna), det motsvarar ungefär 30 procent av de anställda.

• Toyota center har också utökat med en verkstad i Bäckebol, som anpassades efter tvåskift och sextimmarsdag när den byggdes.

• Lönen är den samma som innan sextimmarsdagen infördes – men ob-tillägg för klockan 06–06.30 och 16.30–18 är bortförhandlade.