Ekonomi.

2021-09-23 20:50
Fotbollsstjärnorna Leo Messi och Cristiano Ronaldo skulle kunna finansiera regeringens skolsatsning med en årslön. Bild: TT/AP
Fotbollsstjärnorna Leo Messi och Cristiano Ronaldo skulle kunna finansiera regeringens skolsatsning med en årslön.
Puffetikett
Dagens ETC

Fotbollsstjärnornas inkomster för säsongen räcker till regeringens skolsatsning

Cristiano Ronaldo och Lionel Messi beräknas båda tjäna cirka en miljard kronor var den är säsongen, enligt Forbes. Det är i samma nivå som vad Sveriges skolor ska få för att återhämta sig från pandemin och vad Uddevalla måste lägga ut för att förhindra återkommande översvämningar.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Inför den pågående fotbollssäsongen i Europa så har Cristiano Ronaldo flyttat tillbaka till sin tidigare klubb Manchester United. Samtidigt har Lionel Messi lämnat Barcelona efter 20 år i klubben, för ett fetare lönekuvert i PSG. Övergångarna har skakat om fotbollsvärlden, men inte de två spelarnas plånböcker. Under den här säsongen så beräknar Forbes att Ronaldo kommer tjäna 1,08 miljarder kronor, baserat på hans lön från klubben, bonusar och sponsorkontrakt. Och den evige rivalen Messi kommer tjäna 953 miljoner kronor.

Stora summor. Men hur stora summor är det i jämförelse med annat? Vad går till exempel att finansiera med en miljard?

I den budgetproposition som regeringen lämnade in i början av veckan så satsar de en miljard på grundskolan, plus ytterligare 300 miljoner genom likvärdighetsbidraget. Skolmiljarden ska enligt regeringen hjälpa landets skolor att möta de tuffa utmaningar som pandemin har inneburit. Utbildningsministern Anna Ekström (S) sa i veckan att pengarna ska ge skolorna mer personal och mer vidareutbildning för lärare, men även leda till kunskapssatsningar för elever som tappat utbildningstimmar till följd av pandemin.

I budgeten för 2022 så läggs även drygt 1,06 miljarder – nästan exakt samma summa som Ronaldo beräknas tjäna– på mediestöd, som ska främja mångfald av nyhetsmedier både nationellt och lokalt. Regeringen lägger också drygt 1,1 miljard på "Demokratipolitik och mänskliga rättigheter", vilket innefattar pengar till saker som allmänna val och demokrati, och stöd till politiska partier.

Han kan sanera Sverige

Regeringens klimatsatsning i höstbudgeten har kritiserats av flera organisationer för att fortsatt vara för liten. Hela posten ”allmän miljö- och naturvård” får av regeringen 21,9 miljarder kronor. Eller med en annan måttstock: Lite mindre än 22 stycken säsongsinkomster för Cristiano Ronaldo.

Manchester United-spelaren skulle med de pengar han kommer tjäna under säsongen nästan helt och hållet ta över den utgift som regeringen har i budgeten för sanering och återställning av förorenade områden. Han skulle i så fall sakna drygt 100 miljoner kronor.

Klimatkrisen förväntas även under kommande år innebära dyra kostnader för flera svenska kommuner. Uddevalla kommun behöver bygga ett översvämningsskydd för att sluta svämma över allt oftare. I en intervju med Dagens ETC sa Henrik Sundström (M), tillförordnad ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Uddevalla kommun, att den största utmaningen med projektet är dess väldigt dyra nota: Närmare en miljard kronor.

– Finansieringen är så pass utmanande att vi skulle behöva lägga hela investeringsbudgeten för tre samlade år till att bara bygga ett översvämningsskydd, sa han.

Ronaldo och Messi har under sin framgångsrika karriärer visat att de kan göra det mesta på en fotbollsplan. Men de kan också, efter enbart den här säsongen, hypotetiskt sett betala så att stora delar av centrala Uddevalla inte hamnar under vatten vid kraftiga regn eller när havsnivåerna stiger.

Tipsa om artikeln via e-post

Världens bäst betalda fotbollsspelare

1) Cristiano Ronaldo, Manchester United, 1,08 miljarder kronor

2) Lionel Messi, Paris Saint-Germain, 953 miljoner

3) Neymar, PSG, 823 miljoner

4) Kylian Mbappé, PSG, 373 miljoner

5) Mohamed Salah, Liverpool, 355 miljoner

6) Robert Lewandowski, Bayern München, 303 miljoner

7) Andres Iniesta, Vissel Kobe, 303 miljoner

8) Paul Pogba, Manchester United, 295 miljoner

9) Gareth Bale, Real Madrid, 277 miljoner

10) Eden Hazard, Real Madrid, 251 miljoner.

Källa: Forbes