Ekonomi.

2021-10-20 12:12
Enligt medieuppgifterna ska namnbytet presenteras vid en av Facebooks konferenser kommande vecka. Bild: TT/AP
Enligt medieuppgifterna ska namnbytet presenteras vid en av Facebooks konferenser kommande vecka.
Puffetikett
Dagens ETC

Facebook är pressat – nu byter företaget namn

Mark Zuckerberg vill skapa skapa ett moderbolag som sedan äger inte bara Facebook utan också Instagram och WhatsApp. Branschbedömare tror att han vill skydda sitt företag mot både växande kritik och lagstiftning mot monopolställning.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det kommer att ske nästa vecka, säger en insatt källa till The Verge, som brukar ha säker rapportering kring vad som sker med och inom techjättarna. Det handlar alltså om att Facebook kommer att byta namn. Nej, appen som används regelbundet av nästan tre miljarder människor kommer inte att heta något annat. Men grundaren Mark Zuckerberg planerar att skapa ett nytt överliggande bolag, under vilket då Facebook och alla andra verksamheter ska samlas. 

Så gjorde Google när man skapade paraplyet Alphabet.

Visselblåsare vittnade

Facebook har valt att inte kommentera vad man kallar för ”rykten”. Men det här sker bara veckor efter att visselblåsaren France Haugen vittnat inför amerikanska kongressen om att Facebook konsekvent har prioriterat sina vinster framför att agera ansvarsfullt, till exempel genom att stoppa valpåverkan och flödet av desinformation. 

France Haugen är också en av de bärande källorna i den senaste tidens granskning som publicerats i Wall Street Journal, bland annat om hur Facebook sedan länge vet hur skadligt Instagram är för unga kvinnor och flickor.

Slutade fungera

Mark Zuckerberg har fler bekymmer än så. Amerikanska politiker visar allt större intresse för att straffa Facebook med stöd i konkurrenslagstiftning. Dessutom slutade hans produkter nyligen fungera under fem timmar på grund av misslyckat underhållsarbete.