Ekonomifrågan.

2019-09-09 13:15
  • ”Det kostar när man säger upp personal i stället för anställa eller utbilda dem.” Bild: Izabelle Nordfjell/TT och shutterstock
    ”Det kostar när man säger upp personal i stället för anställa eller utbilda dem.”
  • Yeshi Wondmeneh
    Yeshi Wondmeneh
Puffetikett
Dagens ETC

Ekonomifrågan: Vad kostar privatisering?

”Till följd av privatiseringar har jag och många kommun­anställda blivit övertaliga och erbjudits lön/ jobbcoacher och så vidare i ett år utan egentliga motkrav. Vad har det kostat skattebetalarna?”.

Så lyder veckans ekonomifråga. Svaret är att ingen vet de exakta summorna. Men fackförbundet Kommunal, som följer frågan nära, konstaterar:

”Det här kostar samhället. Det är dumma uppsägningar som leder till enorma kostnader”, säger Yeshi Wondmeneh, utredare på Kommunal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I diskussionen om privatiseringar är det oftast effekterna som de får på välfärden som är i fokus. Hur påverkas hemtjänsten för de äldre? Kommer barngrupperna att växa? Men när olika verksamheter övergår från kommunal till privat drift har det även stor inverkan på de som har kommunen som arbetsgivare. Att sätta konkreta siffror på vad det kostar är dock svårt, konstaterar Yeshi Wondmeneh, utredare på Kommunal. Men en del vet vi.

Kostnaderna för skola, vård och omsorg uppgick år 2016 till 1 076 miljarder kronor, enligt SCB. Av de pengarna stod privata företag för 198 miljarder, vilket motsvarar 18 procent. Sedan 2007 har olika verksamheter inom vård, skola och omsorg ökat med 55 procent. Under den tidsperioden har de privata företagens andel av välfärdsverksamheten ökat med 116 procent.

Dyr nota

I Stockholm, som är en av de kommuner som privatiserat allra mest, fick skattebetalarna en dyr slutnota för övertalig personal som köpts ut. Inte mindre än 365 miljoner kronor fick de lägga ut mellan 2010 och 2014, enligt en granskning från lokaltidningen Mitt i. Utbildningsnämnden, som har flest anställda inom Stockholms stad, stod för flest utköp med  cirka 400 anställda, i de flesta fall förskollärare och lärare.

– Det är ju en samhällsekonomisk kostnad som kan ha en jättestor betydelse om pengarna kunde ha använts någon annanstans, sade Osvaldo Salas, docent i offentlig förvaltning, till Mitt i.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Exakt hur många kommunanställda över hela landet det har handlat om är svårt att säga. Likaså hur mycket det kostat skattebetalarna.

En anledning till att ingen vet vad dessa uppsägningar kostar är att beräkningarna måste göras ner på individnivå där vitt skilda yrkesgrupper har fått olika typer av avgångsvederlag, som ofta kan vara belagda med sekretess, och dessutom individuella insatser.

Yeshi Wondmeneh menar att det till exempel är svårt beräkna hur mycket eventuella jobbcoacher för de uppsagda kommunanställda kostar skatte­betalarna.

– Men det är kostnader som skattebetalarna kunde ha sluppit om man i stället lät de kommunanställda ha kvar sina jobb, säger hon.

Uppsägningar kostar

Yeshi Wondmeneh har särskilt tittat på arbetsmiljöfrågor och lyfter äldreomsorgen som exempel på vilka kostnader som samhället och i sin tur skatte­betalarna kan få vid privatiseringar.

– Äldreomsorgen har personalbrist eller är underbemannad överallt. Om man antar att den här frågan handlar om en äldreomsorgsarbetare så sägs denne upp på grund av övertalighet och på grund av nedskärningar trots att det är stor efterfrågan på tjänsten. Det kostar när man säger upp personal i stället för anställa eller utbilda dem, säger hon.