Ekonomi.

2014-01-23 12:15
Så mycket har de rika dragit ifrån.  Bild: Stock Xchng
Så mycket har de rika dragit ifrån.

De rika blir allt rikare – även i Sverige

Tipsa om artikeln via e-post

Oxfam släpper sprängstoff till mötet i Davos. De 85 ­rikaste ­personerna har lika mycket pengar som halva jordens befolkning. Sverige? Här får de rikaste alltmer av kakan.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Precis till det stora mötet World Economic Forum i Davos, där världens mäktiga ägare nu träffas, släpper Oxfam en ny rapport om de riktigt rika och de fattiga på jorden. Det är en skrämmande läsning på många sätt.

Det visar sig att de 85 rikaste personerna på jorden har lika mycket pengar som halva jordens befolkning, alltså 3,5 miljarder människor.

Siffran visar på en skriande och växande ojämlikhet som knappt går att förstå.

85 personer, det är färre än besökarna i en liten biosalong. Nej, vi pratar inte promille, vi pratar inte procent. Vi pratar 85 rika individer.

Sverige tredje sämst

Men Oxfam visar också hur utvecklingen sett ut från olika länder. Sverige är det tredje sämsta landet vad gäller förmögenheterna. I betydelsen att sämst står för ökad ojämlikhet. USA toppar, följt av Australien och sedan Sverige. I USA har de rika ökat sin andel av inkomsterna med nästan 150 procent medan de i Sverige ökat runt 75 procent.

Den rikaste procenten i de olika länderna har alla ökat sin andel av landets inkomster sedan 1980. Det här är en utveckling som går hand i hand med en politik för lägre skatter, privatisering och avreglering. Det är gigantisk överföring av samhällets inkomster till några få – och resultatet blir en värld där 85 personer äger mer än halva jordens befolkning.

Tipsa om artikeln via e-post

Det här är Oxfam

Oxfam är en sammanslutning av 14 organisationer med över 3 000 samarbetspartners globalt som arbetar mot fattigdom.