Ekonomi.

2021-09-29 16:45
”Det kan inte stå rätt till när mina medlemmar inte kan fungera på arbetet utan att äta värktabletter”, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads. Bild: Byggnads
”Det kan inte stå rätt till när mina medlemmar inte kan fungera på arbetet utan att äta värktabletter”, säger Johan Lindholm, ordförande Byggnads.
Puffetikett
Dagens ETC

Byggnads: Få klarar att jobba till 65 utan att få men

Fackförbundet Byggnads är stark kritisk till det nuvarande pensionssystemet. ­Ordförande Johan Lindholm vill se ett skydd för de som sliter ut sig på jobbet och kallar oron för låga pensioner en tickande bomb.

”Pensionsfrågan kan avgöra valet”, säger han.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Byggnads tog tillsammans med tankesmedjan Katalys fram en rapport i april i år om en pensionsreform som går att leva på. Rapporten pekar tydligt på att många av Byggnads medlemmar känner en oro över sin pension, enligt Johan Lindholm. Och det i sin tur pekar på att pensionssystemet ger för låga pensioner.

– Det saknas ett skydd för de som sliter ut sig på jobbet. När man har arbetat ett helt arbetsliv förtjänar man en bra pension. Idag straffar man dem som har tunga jobb. Man ska ha rätt till pension oavsett när kroppen säger ifrån, säger han.

Han berättar att när han varit ute på arbets­platser och träffat medlemmar är pensionsfrågan ständigt där.

– Många är ilskna och förbannade och de kräver politiska initiativ och kraftfulla åtgärder.

I rapporten framgår att 42 procent mellan 18 till 29 år känner oro inför storleken på sin pension. Och hela 65 procent av LO-anslutna är oroliga, enligt Johan Lindholm. Dessutom är var tredje väljare och varannan LO-anställd redo att byta parti i pensions­frågan. Och när det gäller S- och SD-väljare är de mest benägna att byta parti i just den här frågan, 41 procent.

– Det här innebär ju att pensionsfrågan kan avgöra valet 2022. Samtidigt som oron växer göms den här frågan från medborgare i Pensions­gruppen. Den debatteras inte som andra viktiga frågor. Vi måste få upp det här på bordet.

”Kan inte stå rätt till”

Johan Lindholm berättar att han brukar fråga efter värk­tabletter när han ute på byggen, och att det alltid finns.

– Det kan inte stå rätt till när mina medlemmar inte kan fungera på arbetet utan att äta värktabletter. De tömmer ju apotek och 7 Eleven – från att de är 50 år behöver de värktabletter. Det här är frågor som måste tas på allvar. Idag är det få som klarar att jobba till 65 år utan att få kroppsliga men. Klassamhället existerar och därför behöver vi en knegarpension. Vi måste ha en pension för alla – inte bara för finans­ministern, säger han.

Tipsa om artikeln via e-post