Ekonomi.

2021-08-09 14:00
I veckan släpptes en lista på företag som betalat sina anställda mindre än minimilönen i Storbritannien. Bild: Alastair Grant/AP/TT
I veckan släpptes en lista på företag som betalat sina anställda mindre än minimilönen i Storbritannien.
Puffetikett
Dagens ETC

Brittiska företag pekas ut – har betalat för lite

I veckan släppte den brittiska regeringen en lista på 191 företag som har betalat sina anställda mindre än landets minimilön.

Syftet är att visa att det inte är enkelt att komma ­undan och flera företag på listan är nu mycket upprörda över att pekas ut.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

”Name and shame”, namnge och utsätta för skam, kallar den brittiska regeringen taktiken bakom att publicerar listor på företag som inte har betett sig.

Det är inte heller första gången de har släppt en liknande lista i ett försök att visa företag i landet att det inte är lätt att komma undan med att ge sin personal för lite betalt. Förfarandet fick pausas efter kritik från företagen 2018, men efter en utredning och något höjda trösklar är det igång igen.

Företagen som pekas ut på listan är allt från småföretag till stora kedjor och ett fotbollslag – Sheffield United – och har alla tvingats att betala dels det de har varit skyldiga sin personal och del böter till brittiska ­skatteverket.

”Oacceptabelt att brista”

Varuhuskedjan John Lewis är bland de som har pekats ut på ett sätt som de själva tycker är orättvis. De säger att löne­problemet i fråga handlade om ett tidigare problem med nya löneregler och det åtgärdades när det var aktuellt.

Men Sky rapporterar att John Lewis ändå inkluderats eftersom de anses ha brustit i hur anställda behandlats på andra sätt, in­klusive genom ett löneavdrag för uniformer.

– Våra lagar kring minimi­löner finns på plats för att vi ska kunna försäkra oss om att en dags arbete leder till en rimlig dagslön – det är ­oacceptabelt för något företag att brista här. Alla arbetsgiv­are, inklusive de som finns på listan, måste betala sina anställda skäliga löner. Den här regeringen kommer att fort­sätta skydda arbetares ­rättigheter och arbetsgivare som försöker lura dem kommer inte slippa undan lätt, sade Stor­britanniens affärs­minister Paul Scully när årets lista släpptes enligt ett pressmeddelande.

Labour: ”Otillräckligt”

Men alla nöjer sig inte med listan. Andy McDonald, talesperson för arbetsrätt för oppositionspartiet Labour, tycker att det är otillräckligt att bara skämma ut arbetsgivare som utnyttjar anställda.

– Endast sex arbetsgivare har åtalats för att ha betalat ­anställda mindre än minimilönen de senaste sex året, trots att fler än 6 500 brott mot reglerna har upptäckts. ­Arbetsrätten är inte värd pappret den är skriven på om den inte upprätthålls. En svag arbetsrätt som inte drivs igenom leder till att allt för många är sårbara för den här sortens utnyttjande, säger han enligt Sky.

Tipsa om artikeln via e-post

191 utpekade företag

Bristerna som företagen på listan pekas ut för in­träffade mellan 2011 och 2018. Sedan dess har alla tvingats betala de 34 000 anställda som berörts de pengar de var skyldiga. De flesta företagen på listan är småföretag, men även stora kedjor som John Lewis och Pret a manger fanns med, liksom fotbolls­laget Sheffield United.

47 procent av arbetsgivarna på listan gjorde felaktiga avdrag från de anställdas ­löner för exempelvis uniformer och omkostnader

30 procent av arbets­givarna betalade inte sina anställda för all tid de arbetat, exempelvis betalade de inte för övertid.

19 procent av arbets­givarna betalade inte till­räckligt till praktikanter.