Ekonomi.

2021-06-29 12:05
  • Daniel Waldenström. Bild: Karl Gabor
    Daniel Waldenström.
  • ”Vi tappade hakan”, säger forskaren Daniel Waldenström om resultaten i deras studie. Bild: TT
    ”Vi tappade hakan”, säger forskaren Daniel Waldenström om resultaten i deras studie.
Puffetikett
Dagens ETC

Bonusfest för Sveriges rikaste – forskare: ”Tappade hakan”

Corona är ingen katastrof för näringslivets pampar med en halv miljon i månadslön. För det fåtal svenskar som tjänar bäst är det fortsatt fest – de dubblade sina bonusar 2020, enligt Skatteverket.

– Vi tappade hakan, säger en av forskarna bakom granskningen.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Skatteverket har undersökt hur covid-19 slagit mot statens intäkter och arbetstagarnas inkomster. Den mest omskrivna delen gäller hur mycket de tyngsta spelarna inom den privata sektorn lyft sina lönebonusar under 2020. De har i snitt dubblats.

– Vi har tittat på rörlig ersättning, ett samlingsnamn för olika morötter som ägare vill ge anställda. För en vd kan det handla om en försäljningsbonus för att det går bra, eller att styrelsen vill belöna en chef i efterhand för en lyckad omorganisering, säger Daniel Waldenström till Dagens ETC.

Anonyma siffror

Han är professor i nationalekonomi på Institutet för näringslivsforskning och en av de som jobbat med Skatteverkets färska rapport om pandemiåret. Det är anonyma siffror de granskat, och enligt honom handlar det om en exklusiv skara höga befattningshavare – till exempel vd:s och finanschefer – som fått dubbelt upp i bonus nu i mars då de flesta bolag har årsstämma.

– Vi vet inte vilka de är. Men mönstret gäller de som tjänar från 500 000 kronor i månaden och uppåt. Det är inte så många i Sverige. Kanske 500 personer. Det var väldigt överraskande att se att den rörliga ersättningen för dessa chefer dubblats under pandemin. Vi tappade hakan.

”Data som sticker ut”

Professor Waldenström tycker att det är ”häftig data som sticker ut”. Men att det inte påverkar fördelningen i samhället i stort då så små grupper av inkomsttagare har liten effekt på helheten.

– Vår rapport visar att det främst är botten, lågavlönade, som tappat snarare än att toppen dragit ifrån. Vi ser att totalsumman av inkomster sticker upp i mars 2021, den månaden blir det en spik varje år. Det är ett nytt mönster som vi kan se sedan 2019 då arbetsgivare blev tvungna att skicka in sina lönesummor till Skatteverket varje månad och inte bara en gång per år. Nu kan vi se allt i extrem närtid.

Oskattade inkomster

Waldenström poängterar att bonusfesten i stort gäller branscher som inte fått coronastöd. Och att deras siffror är oskattade inkomster där en miljonlön ger 700 000 kronor till staten: ”Det här är privata pengar, företag som väljer att ge bonusar till sina anställda.”

– Vi kan bara spekulera i varför det blivit så här. Alla företag har inte gått dåligt under corona. Vissa branscher har blomstrat, som e-handel och bygg. En annan teori är att cheferna har jobbat hårt i kris och dämpat fallet. Då har ägarna gett dem med morötter.

Tipsa om artikeln via e-post

PENGAREGN

De cirka 500 personer som tjänar mest i Sverige snittar på en miljon i månaden. Näringslivstoppar får rörlig ersättning, till exempel bonus, i mars. Eftersom de flesta företag har årsstämma då. Den sockrade inkomsten, bonusen för året innan, syns därför på mars månads lönebesked.

Så här har snittlönerna för de 500 topparna sett ut i mars de senaste tre åren:

2019: 2,7 miljoner

2020: 2,7 miljoner

2021: 4,4 miljoner