Ekonomi.

2021-07-19 12:30
Författarna Moa Karlberg och Kjell Vowles presenterar i boken ”Stuglandet” 200 gratisstugor i Sverige. Låna boken på bibblan och åk sedan till din favorit.  Bilder: Moa Karlberg, TT & Shutterstock
Författarna Moa Karlberg och Kjell Vowles presenterar i boken ”Stuglandet” 200 gratisstugor i Sverige. Låna boken på bibblan och åk sedan till din favorit.
Puffetikett
Dagens ETC

Billiga sistaminuten-tips för Sverigesemestraren

Sommaren är i full gång, men du har väntat in corona-läget och står nu utan planer, medan både barnen och svärmor har synpunkter på vad du ska ägna dagarna åt? Lugn, vi hjälper dig att hitta några fina alternativ som inte kostar skjortan.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Plocka skräp – och paddla gratis

Västerås stad lånar ut en dubbelkajak till dem som plockar skräp under paddel­turen i Mälaren. Ett krav är även att du måste dela upplevelsen efteråt på sociala medier genom hashtaggen GreenKayak. Även Göteborg, Helsingborg, Jön­köping, Malmö och Stockholm har hakat på trenden att göra gott för miljön. Bokas via bookings.greenkayak.org

Gå på museum

Flera av landets museer är gratis – Moderna museet i Stockholm och Malmö, Världskulturmuseet i Göteborg och Västerbottens museum är några av dem. Biljetter kan dock behöva förbokas i sommar på grund av pandemin.

Jobba som volontär på ekogård

För dig som inte gillar att ligga i hängmattan hela sommaren. Passa på att få gratis kost och logi samtidigt som du jobbar på en eko­logisk lantgård ­någonstans i Sverige. Bokningen är öppen både för den här sommaren och inför nästa säsong. Boka via www.wwoof.se

Bo gratis i en stuga

Friluftsfrämjandet infor­merar om att det finns 200 gratisstugor – allt från gamla soldattorp och flottarkojor till nybyggda timmerstugor – i hela landet som ger alla chansen att komma ut i naturen. Ta bussen och vandra den sista biten till den stuga som ger dig och de dina bästa chansen till ett mysigt äventyr i en vedeldad stuga – utan en budget på flera tusen.

Byt bostad – bli blomvakt

Att komma bort ifrån vardagen är viktigt för att känna att man har semester. Passa på att byta boende med vänner eller släktingar. Plötsligt får du chansen att bo i Sölvesborg, Torneå, Ekshärad eller varför inte huvud­staden? Ett miljöombyte med ovanligt prisvärt boende. En liten arbets­insats kan ju vara att man erbjuder sig att vattna blommorna åt den som bor i bostaden i vanliga fall.

Vandra i vacker natur

Ut och gå på Kungsleden, Bohusleden, Sörmlandsleden, Östgötaleden – det finns en uppsjö att välja bland. Hitta din led, låna tält och utrustning av någon bekant och ge dig sedan ut på promenad i egen takt.

Se Stockholm på ett nytt sätt

Strosa och njut av den vackra huvudstaden under en timme samtidigt som du lär dig något av en kunnig guide. Tider och platser finns via www.freetourstockholm.com

Gratis kultur i Malmö

Många festivaler är inställda men Malmö sommarscen bjuder på framträdanden av musiker, författare, skådespelare och nycirkusartister fram till 5 augusti. Alltid utomhus och gratis men i år är krävs att man beställer biljett i förväg. I samma stad och i Köpenhamn pågår även World Pride och Euro Games 12–22 augusti, där flera evenemang har fri entré eftersom de är finansierade via sponsorer.

Allemansrätten Parkteatern

Feater, dans, konserter, cirkus och annan kultur för alla intresserade i Stockholm. ”En allemansrätt till kulturupplevelser för alla åldrar.” Gratis och allt sker utomhus.

Bio under augustihimlen

21 augusti bjuds publiken på Götaplatsen på en gratisvisning av den Oscarsprisade ”En runda till” med Mads Mikkelsen i huvudrollen. Visningen sker under Kulturkalaset då Göteborgs stad även bjuder på fler gratisaktiviteter – både för ung och gammal.

Testa ”geocaching” med barnen

Att gömma en skatt är alltid uppskattat, inte minst hos barnen. Med de lite äldre barnen kan man testa ”geocaching”. Ladda ner gratis­appen med samma namn och påbörja skatt­jakten som bedrivs med hjälp av karta och gps-mottagare.

Tipsa om artikeln via e-post