Ekonomi.

2021-05-19 13:45
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Beslutet: Här testas basinkomst

Ett pilotprojekt ska inledas i Wales för att testa basinkomst. Det meddelade förstaminister Mark Drakeford i helgen, sedan ett flertal av de som valdes in i det lokala parlamentet Senedd i början av månaden uttalat stöd för en så kallad medborgarlön.

Tipsa om artikeln via e-post

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Det blir Wales nytillträdda minister för social rättvisa, Jane Hutt, som styr pilotprojektet med basinkomst, meddelande Mark Drakenford enligt The Guardian. Och för att det ska kunna utföras måste projektet utformas väldigt noggrant.

– Det måste vara just ett pilotprojekt eftersom vi inte har all makt att göra det själva. Det måste utformas dels så att det inte blir för dyrt och dels så att det vi kan göra det med makterna som står till Senedds förfogande, säger Drakenford enligt BBC.

Problemet med maktuppdelningen handlar om att det egentligen är den brittiska regeringen som kontrollerar bidragspolitiken för hela Storbritannien, och att ett lokalt parlament som Senedd alltså inte kan fatta beslut om bidrag. Och den konservativa regeringen i London tror inte på basinkomst, säger en representant för arbets- och pensionsdepartementet till BBC.

Exakt hur projektet med basinkomst ska testas i Wales är inte klart än, men troligt är att det till en början kommer att rikta in sig på personer som är på väg att lämna vård- och omsorgssystemet, enligt den walesiska regeringen. Hur mycket pengar det kommer att röra sig om och hur urvalsprocessen kommer att se ut är dock fortfarande under utformning.

Tipsa om artikeln via e-post