Ekonomifrågan.

2019-12-09 12:01
Bild: Shutterstock
Puffetikett
Dagens ETC

Är lönerna högre eller ­lägre hos privata utförare?

Vissa hävdar att lönerna ökar om det finns fler arbetsgivare att välja på, men i vissa fall verkar det som om lönerna är lägre, i skola, vård och omsorg. Vad är sanningen, undrar veckans läsare.

”Vi har inte total överblick, men den rapport vi gjorde förra året visar att en kommunalt anställd tjänar 2 300 kronor mer i månaden än en privat”, svarar Torbjörn Dalin, Kommunal.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på Dagens ETC!
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Fler privata utförare skulle leda till ett större antal arbetsgivare och i sin tur större valfrihet och bättre villkor för de anställda. Så lät det när Sverige började öppna upp för privata utförare på 1990-talet. Men i många branscher ser vi i stället hur lönerna faktiskt blivit sämre för de i privat sektor.

Det är förstås svårt att säga något generellt om löneläget för alla yrkesgrupperna. Torbjörn Dalin, som är chefsekonom på fackförbundet Kommunal, berättar att de inte gjort några analyser av lönerna inom alla deras yrkesgrupper.

– Men en grupp där vi jämfört lönerna mellan privata bolag och kommunal regi är vårdbiträden och undersköterskor inom äldreomsorgen, säger Torbjörn Dalin.

Sämre villkor

Det gjorde Kommunal i Rapporten Så mycket bättre? från 2018. Den visar att vinstdriven äldreomsorg erbjuder sämre villkor och att vinsterna som de privata vårdföretagen gör kommer från besparingar på löner, bemanning och arbetsmiljö.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

– Där fick vi fram att en kommunalt anställd tjänar 2 300 kronor mer i månaden än en privat anställd, säger Torbjörn Dalin.

I rapporten jämförde Kommunal lönerna för heltidsanställda inom äldreomsorgen.

– Med flera olika som kunde konkurrera om arbetskraften så skulle lönerna öka var ju tanken. Med den här rapporten ville vi se om det stämde – och det gör det alltså inte. Det är snarare så att vinstdriften trycker ner lönerna, säger Torbjörn Dalin.

Vinstmaskiner

När det gäller skolan verkar lönerna också vara lägre i den privata sektorn. Samtidigt som många av de svenska friskolekoncernerna blivit vinstmaskiner tjänar lärarna som arbetar på de privata skolorna mindre än kollegorna på de kommunala skolorna. Enligt en undersökning som Skolvärlden publicerade 2018 tjänar en privat anställd lärare 1 000 kronor mindre än en lärare på en kommunal skola.

Ett exempel på en kommersiellt framgångsrik skolkoncern är Internationella engelska skolan som 2014–2017 gick med cirka 649 miljoner kronor i vinst. Men en del av vinsten kommer just ifrån att ha lägre löner för sina anställda. Lärarna på privata Internationella engelska skolan tjänar i genomsnitt cirka 3 000 kronor mindre i månaden än de anställa på kommunala skolor.

–  Att höja deras löner till kommunal nivå skulle kosta mindre än hälften av den senaste aktieutdelningen, säger Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén till tidningen Skolvärlden.

Så skiljer sig lönerna inom äldreomsorgen

24 400

... kronor i genomsnittlig lön för heltidsanställda på kommunalt drivna äldreboenden.

22 100

... kronor i genomsnittlig lön för heltidsanställda i privat äldreomsorg.