Debatt. .

2017-06-18 07:41
Bild: Dita Alangkara/AP/TT

Wesan Al Naouq: Vi förvandlas till zombies

”Det är rätt ironiskt att jag, efter många års förnekande av deras existens, har hittat zombies här på jorden. De bor på en minimal, tätt befolkad plats, kallad Gaza”, skriver Wesan Al Naouq, engelskastudent på Universitetet i Gaza, som aldrig varit utanför Palestina.

Jag såg dem på tv första gången. Jag blev så rädd att jag sprang in i mitt mörka sovrum och gömde mig under en filt, trots att jag var rädd för mörkret. Men just då kändes mörker som ingenting jämfört med att se zombies slåss mot varandra över en död kropp. Vid 13 års ålder var jag inte mogen nog att inse att de endast var skådespelare i en skräckfilm. För de som inte har sett ”The walking dead”: zombies har tidigare varit människor, men efter ett medicinskt experiment som gått snett blivit dödliga monster som mördar för att överleva. Deras ansikten är bleka. Deras ögon är som bottenlösa svarta brunnar, utan en krusning på ytan, och deras röster låter som dödsryckningar.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är rätt ironiskt att jag, efter många års förnekande av deras existens, har hittat zombies här på jorden. De bor på en minimal, tätt befolkad plats, kallad Gaza och få människor verkar bry sig om dem. De brukade vara normala människor, med mål att uppnå och drömmar att jaga. Men de smittades av ett virus som långsamt har förstört dem över en lång tid. Viruset är dödligt och gör ingen skillnad mellan män, kvinnor och barn. Det drabbar allt levande, till och med blommorna.

Viruset har smittat många människor. Några har trots allt undkommit det, men jag är rädd för att de inte kommer vara säkra så länge till. Om ingenting händer snart kommer även de att drabbas. Gazas zombies tappade hoppet när en brutal blockad infördes av Israel för tio år sedan och berövade dem deras grundläggande rättigheter som människor. Allt de kan tänka på nu är att förse sina familjer med mat och andra förnödenheter.

Nyligen har brottsligheten i Gaza gått upp. Många brott som inte varit vanliga här, som väpnade rån med skador eller död som följd, har rapporterats. Nyligen hittades en kvinna död i sin lägenhet och efter utredningen uppdagades att hon mördats av sin granne som ville stjäla hennes guld.

Unga här känner sig fast och hindrade från att ta sig framåt, vilket gör att de börjar önska sig ett nytt krig istället för denna tomhet. Snälla, rädda Gazas folk innan det är för sent.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.

Wesam Al Naouq 
Engelskastudent på universitetet i Gaza och frivilligarbetare. Han har nyligen kommit in på ett utbytesprogram inom ramen för US Middle East Parternship Initiative, men hindrats av israeliska myndigheter att lämna Gaza för den visumintervju som krävs för att resa till USA.