Replik. .

2017-06-19 06:00
Bild: Henrik Montgomery/TT

Vår långa ovana att äta djur är ett problem

”Varför ska vi bortse från köttet? Om någon sa samma sak angående olja skulle det vara lika absurt”.

Arne Nilsson anklagar mig och Jonas Norberg för att vara fanatiker och kommer med att par fruktansvärda exempel på nedsmutsning från Malmö och 50-talet.

Dessutom tycker han att vi tar i när vi hänvisar till forskare, rapporter och dokumentärer som tveklöst säger att köttkonsumtion är en stor del de problem som Östersjön lider av. Han har naturligtvis rätt att det finns andra problem än köttet, men att släppa köttskatten är precis fel väg att gå. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


En FN-konferens i New York om haven, med både kronprinsessan Victoria och klimatminister Isabella Lövin, har just avslutats med inte mindre än 1 001 målsättningar som resultat.

Många av dessa målsättningar är bra och lovvärda, men samtliga undviker elefanten i rummet, animaliekonsumtionen!

• 90 procent av fiskebestånden är överfiskade men satsningar på växtbaserad mat saknas.

• Trots att animaliskt jordbruk står för en majoritet av alla utsläpp som förgiftar haven, föreslogs inga åtgärder mot dessa industrier.

• Sverige vill ge engångsbelopp i miljonklassen till en rad organisationer som vill förbättra haven utan att ifrågasätta fiske eller förespråka växtbaserad kost. Samtidigt satsar Sverige sju miljarder (!) kronor/år i mjölkstöd och mycket mer på andra typer av animaliejordbruk.

• En stor del av all fiskfångst blir kraftfoder till köttindustrin. Inget sades om att minska denna helt onödiga efterfrågan.

• Enligt Världsnaturfondens globala miljöredogörelse Living Planet 2016 har det svenska ekologiska fotavtrycket per capita ökat kraftigt. Skulle alla leva som vi i Sverige skulle det i dag krävas 4,2 jordklot, vilket är en ökning med ett halvt jordklot på bara två år. Därmed placerar sig Sverige mycket högt upp på den globala miljövärstinglistan.

• Fisk och andra havsdjur har förmåga att lida, ändå beskrivs dödandet av biljoner individer som skörd.

• Varken Sverige eller EU vill minska subventionerna till fiskeindustrin.

Det går inte att bortse från att vår långa ovana att äta djur är ett problem. Naturligtvis måste vi lösa de andra problemen också, men varför ska vi bortse från köttet? Om någon sa samma sak angående olja skulle det vara lika absurt.

Varför försvara köttindustrin men angripa oljeindustrin? Båda är skadliga och bägge måste bort. För haven och vår överlevnads skull.

Peter Kalmström 
Chefredaktör för Supervegobloggen