Debatt. .

2017-03-20 08:00
Regeringen vill skicka soldater till Afghanistan på grund av det dåliga säkerhetsläget – ändå sägs Kabul vara säkert för den som ska "återvända" dit. Hur går det ihop?  Bild: Rahmat Gul/TT
Regeringen vill skicka soldater till Afghanistan på grund av det dåliga säkerhetsläget – ändå sägs Kabul vara säkert för den som ska "återvända" dit. Hur går det ihop? 

Talibanerna lämnade inget skriftligt dödshot

Migrationsverket har helt enkelt hittat på att min pojke är 18 år.

Hej Morgan Johansson! Hjälp mej att reda ut det här snabbt! 

Jag läser på Migrationsverkets hemsida att det ska vara säkert för ensamma barn och ungdomar i Kabul.

"Kjell-Terje Torvik är tillfälligt hemma i Sverige. Annars arbetar han sedan årsskiftet som återvändandesambandsman i Kabul, Afghanistan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det jag har sett hittills visar att det går att återvända till Afghanistan, säger han."

Det tycker jag verkar konstigt. Jag skulle vilja veta om regeringens proposition angående de väpnade styrkorna i Afghanistan fortfarande är aktuell. Enligt propositionen, från oktober 2016, bör Sverige ställa en väpnad styrka till förfogande i Afghanistan på grund av det försämrade säkerhetsläget där. 

Det kan väl inte behövas längre, eftersom det går bra att skicka dit ensamma barn och ungdomar utan pengar och kontakter? Afghanistan måste ju snarare vara ett av världens mest trygga länder! 

Hur går detta ihop? Svara ärligt, för det hela känns mycket förvirrande. 

Svara gärna snabbt också, eftersom jag har en ensamkommande 16-åring hemma, som hotas av utvisning till Kabul. Ja, han är 16 år enligt skolbetyg från Iran, där han växte upp på flykt efter att hans pappa mördats i Afghanistan. Resten av familjen kände sig inte trygg där längre, efter att talibanerna hotat att döda dem också. Nej, talibanerna lämnade inget skriftligt dödshot tyvärr, så det har inte gått att bevisa hos Migrationsverket. Tydligen gäller förresten inte skriftliga bevis heller, som skolbetygen. 

Migrationsverket har helt enkelt hittat på att min pojke är 18 år. De gav honom ett nytt födelseår, 1998, och till och med ett nytt födelsedatum. I november. Fast han är född på sommaren. Märkligt, tycker jag. Vad tycker du, Morgan? 

Hur som helst, här kommer ett utdrag ur regeringens proposition angående de väpnade svenska styrkorna i Afghanistan: 

"Den utdragna väpnade konflikten har fortsatt att förvärras i omfattning och intensitet det senaste året och utgör det största hindret för Afghanistans utveckling. /…/ I likhet med säkerhetssituationen har även den humanitära situationen i Afghanistan fortsatt försämrats. Den pågående konflikten och naturkatastrofer är de främsta anledningarna till den svåra situationen. Under 2016 beräknas omkring 8,1 miljoner människor, varav 5,4 miljoner barn, vara i behov av humanitärt stöd. Möjligheten för de humanitära aktörerna att nå ut till de behövande begränsas till följd av särkerhetsläget och bristande infrastruktur."

Visst verkar det konstigt att Afghanistan skulle vara så säkert för ensamma ungdomar? Jag tror att det antingen är nåt fel med den där propositionen, eller på det Kjell-Terje Torvik påstår. Något stämmer ju liksom inte. 

Sen tycker jag att UD:s reseinformation också verkar inaktuell. Där verkar det också som att det skulle vara farligt att åka till Kabul, fastän Kjell-Terje säjer att det går bra. 

Så här skriver Sveriges ambassad i Kabul på sin hemsida: 

"Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan."

Vill du Morgan, som väl ansvarar för det här i egenskap av migrationsminister, vara snäll och försöka reda ut det här så fort som möjligt? Min 16-åring börjar känna sej mycket orolig, och jag får verkligen inte ihop det här jag heller. 

EvaMärta Granqvist 
Ideell familjehemsförälder och medlem i rörelsen #vistårinteut