Debatt. .

2017-04-13 15:30

Sverigevännerna har en egen variant av kärlek

Den återkommande tendensen är att tydlig, man kan skriva hur befängda utspel som helst bara de konstaterar att Sverige på något vis gått sönder.

“Ni förstår, en pimps kärlek är väldigt annorlunda från en vanlig tråkmåns.”

Citatet kommer från Mike Judges film Idiocracy från 2006. En film om hur mänskligheten blir allt dummare då intelligenta människor låter karriären gå före barnafödande och idioter, som i filmen får barn hela tiden, tar över världen. Rimligt? Inte alls.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Den invandringskritiske nationalekonomen Tino Sanandaji skriver på Facebook om terrordådet på Drottninggatan där en uzbekistansk man stal en lastbil med målsättningen att meja ned sina medmänniskor. Till skillnad från i princip alla andra konstaterar Sanandaji att Sverige svarat med panik efter terrordådet. Stockholm ska ha paralyserats och blivit en spökstad. Ni fattar ju själva hur förvånad jag blev i kön på Ica när jag läser på telefonen att vi allesammans tydligen var paralyserade. 

Absolut. Tagna av situationens allvar och rädda, det var vi. Men var det något stockholmarna inte uppvisade i samband med terrordådet så var det panik eller paralys. Tvärtom såg vi ett Stockholm där alla instanser svarade med ett värdigt lugn och där stockholmarna svarade på terrorn med att öppna sina hem för främlingar. Men vad vet jag, jag är inte nationalekonom, och de måste väl ha koll på sånt här? 

Så när kön paralyserat rört sig och det blev min tur betalade jag i panik och kassören tog paralyserat betalt. Lite senare köpte min flickvän paralyserat take away till oss och våra gäster som inte velat åka hem till ensamheten. Utanför satt folk och samtalade om det som hänt på de fullsatta uteserveringarna i spökstaden Stockholm. 1 900 paralyserade människor gillade Sanandajis status.

Lena Philipssons exman, modellen Pierre Leander har just polisanmält regeringen för terrordådet på Drottninggatan. Detta låter han förkunna genom det sociala mediet Instagram. Leander åberopar Kapitel 3 paragraf 7 i brottsbalken. Tjänstefel genom oaktsamhet. Anledningen är att regeringen borde funnit och utvisat förövaren, som levt som gömd flykting i landet, omedelbart. Man kan fråga sig om Leander även anser att Gustav Fridolin borde göra blåskontroller så ingen kör rattfull hem, Annika Strandhäll grooma nätet efter fildelare eller om Anders Ygeman borde lägga sin tid på att jaga snattare. Allt detta händer ju också trots att det är olagligt. Det verkar som att Leander inte riktigt förstått att politiker och poliser inte är samma sak. Men varför bry sig? Över 1 500 svenskar gillar samma dag Leanders vågade utspel.

I gruppen formerly known as Stå upp för Peter Springare föreslås efter Leanders initiativ att man bör lämna in hela 220 000 polisanmälningar mot regeringen. Som om lag vore opinionsbildning antar jag. Ju fler som polisanmäler desto mer press blir det att polisen ska fälla regeringen. Att polisen kanske har lite andra saker att göra, med redan begränsade resurser, veckan efter ett terrordåd verkar inte bekomma någon. I en grupp som säger sig vara till för att stötta polisen.

Och så håller det på.

Den återkommande tendensen är att tydlig, man kan skriva hur befängda utspel som helst bara de konstaterar att Sverige på något vis gått sönder. Gärna i en kontext som handlar om flyktingmottagande. Kärleken flödar från Sverigevännerna när de får höra att Sverige är sämst. Och om det inte är sämst. Well, då kan man ju alltid försöka paralysera landets instanser på egen hand genom att spamma polisen med polisanmälningar om sitt eget missnöje. Idiocracy kom 2006. Jag låter det vara osagt om vi blivit lite dummare sedan dess. Men ett är säkert. 

En Sverigeväns kärlek är väldigt annorlunda från en vanlig tråkmåns.

För övrigt: Peter Springare har tagit sin hand ifrån Facebookgruppen Stå upp för Peter Springare efter att ha noterat att det förekommer rasism där. Gruppen har sedan dess bytt namn flera gånger. Jag måste säga att namnet ”Stå upp för sanningen som är relativ” är bland det vackraste och mest poetiska en Sverigevän har skrivit.