Debatt. .

2021-11-15 21:26
Per Sundgren
Per Sundgren
Puffetikett
Dagens ETC

Sätt press på oseriösa värdar

Hyresrätter blir lägenhetshotell visar Christoffer Röstlund Jonsson i en utmärkt artikel (10/11). Inget nytt under solen, skriver Per Sundgren, som har konkreta förslag hur det kan stoppas.

Tipsa om artikeln via e-post

Redan på 80-talet när jag var ordförande i Stockholms bostadsförmedling stötte jag på den här verksamheten och den har uppenbarligen expanderat sedan dess. Det allvarliga är förstås att mängder av hyreslägenheter som skulle kunna bli ett bra boende för bostadslösa försvinner från bostadsmarknaden.

Uppenbart strider detta mot det som är andemeningen i lagstiftningen, att hyresbostäder ska fungera som bostäder för stadigvarande boende. Men är det brottsligt att genom andrahandsuthyrning göra om hyreslägenheter till hotell- eller företagsboende? Tydligen inte, för i så fall borde ju dessa fastighets­ägare och mellanhänder sitta bakom lås och bom. Det gör de inte och företeelsen är ju inte okänd.

Som jag ser det är dagens lagstiftning otillräcklig. Det går uppenbarligen att komma runt den och tjäna grova pengar på den befintliga bostadsbristen. Vad som krävs är lagar som inte bara ger fastighetsägare rätt att ta in hyror, skyldigheten måste finnas tydligt uttryckt för fastighets­ägaren att lägenheter ska hyras ut för stadig­varande boende, vilket i normalfallet också innebär att den boende är skriven på adressen. ­Sedan finns förstås undantagen som måste specificeras. Det bör tydligt markeras att den typ av andrahandsboenden som det här handlar om är olagliga.

Redan idag går det dock att något försvåra och bromsa denna uthyrning. Det gäller att ha tummen i ögat på oseriösa fastighetsägare. Ett medel är att lista de hyresvärdar som aldrig lämnar lägenheter till bostadsförmedlingen. Varje kommun har också möjligheten att förhindra att fastighetsägare som gör sig skyldiga den här typen av uthyrningar ges tillstånd att förvärva fler fastigheter i kommunen.

Den kommunala fastighets­förvaltningen bör självklart ha som uppgift att bevaka denna fråga och aktivt agera och kontakta fastighetsägare som ägnar sig åt den här typen av oseriös fastighets­förvaltning. Det ska vara obekvämt att ägna sig åt den här typen av verksamhet.

Tipsa om artikeln via e-post
Per Sundgren 
F d ordförande (V) för Stockholms bostadsförmedling