Debatt. .

2019-05-22 13:12
”Det gäller att kasta ut alla lobbyister som vill förhindra en radikal klimatpolitik och att på riktigt förändra samhället.” Foto: Ung Vänster, Shutterstock
”Det gäller att kasta ut alla lobbyister som vill förhindra en radikal klimatpolitik och att på riktigt förändra samhället.”
Puffetikett
Dagens ETC

Klimatbovarna har satt klorna i EU

Debatt av Henrik Malmrot, förbundsordförande Ung Vänster.

Vi har sedan länge vetat att den globala uppvärmningen inte är något som vanligt folk har orsakat. Det är 100 företag som själva står för ungefär 70 procent av alla världens utsläpp. Medan vanligt folk straffbeskattas och påläggs klimatskam så kan kol och oljeindustrin skratta hela vägen till banken. ExxonMobil gjorde förra året en vinst på ungefär 200 miljarder kronor, pengar de tjänat genom att förstöra klimatet och utsätta människor i globala syd för torka och översvämningar.

Hur kommer det sig då att de får fortsätta att släppa ut obehindrat? Jo, för att det också visar sig att de har EU-parlamentet i sin ficka. ExxonMobil lägger årligen 3,5 miljoner kronor på lobbying och har ungefär 220 lobbyister som är direkt eller indirekt kopplade till dem. Oljepengarna finansierar alltså inte bara nya lyxbåtar och enorma hus utan också till att köpa EUs tysta medgivande. ExxonMobil är inte ensamma. Att med lobbyism köpa politiskt inflytande är något som alla världens största utsläppare håller på med. För några veckor sedan sammanställdes en lista med de personer/företag som släppte ut mest i hela världen. De som toppar listan är inga ungdomar från Flen eller Angered, utan de rika gubbar som styr världens största fossilföretag. Vad har detta med EU att göra då? Jo, för när man börjar undersöka vilka de största lobbyisterna i EU är så är listan nästan identisk med listan på de största utsläpparna.


Prenumerera på Dagens ETC:s nyhetsbrev

 

Enligt grävande journalistik som gjorts är det framförallt fyra lobbyorganisationer i EU som sponsras av världens största utsläppare, IOGP, Concawe, FuelsEurope och CeFIC. Tillsammans spenderar de cirka 20 miljoner kronor om året på lobbying och när vi kollar bakom fasaden är deras medlemmar: BP, Shell, Qatar Petroleum, ExxonMobil, Husky Energy, Inpex, Chevron o.s.v. Kapitalintressen och politik hänger ihop, efter att vi alla lagt vår röst om två veckor så börjar de riktiga påverkanskampanjerna, lobbyisternas middagar och bjudningar. När EU-parlamentet hade möjligheten att kasta ut lobbyisterna så röstade man nej, EU-parlamentarikerna vill mer än gärna  att ExxonMobil ska få vara kvar i maktens korridorer.

Lösningen på denna sorts korruption är en politisk kraft som på allvar vill förändra samhället. Det gäller att kasta ut alla lobbyister som vill förhindra en radikal klimatpolitik och att på riktigt förändra samhället. Vi i vänstern kommer att fortsätta att organisera den klimatrörelse som både kan stoppa klimatförstöringen i praktiken (till exempel ockupera kolgruvor) och som kan genomdriva en progressiv klimatpolitik. Det är inte vanligt folk som ska få betala priset för klimatförändringarna. Det är ExxonMobil och de andra oljebolagen som ska betala igen för allt de förstört. Ung Vänster kämpar för en hållbar värld och där står EU i vägen.

Henrik Malmrot 
Förbundsordförande Ung Vänster