Debatt. .

2017-06-16 04:00
Bild: Pixabay

BB-krisen måste få ett slut

”Sveriges förlossningskliniker behöver en rejäl satsning, en halv miljard extra år 2017 duger inte. Det behövs minst en halv miljard extra varje år.”

Krisen på förlossningsavdelningarna runtom i Sverige kan knappast ha undgått någon. Varje vecka larmas det om hur personalen går på knäna, hur kvinnor tvingas föda barn i bilar, på toaletter eller får allvarliga förlossningsskador.

Situationen i Stockholm ges oftast störst uppmärksamhet. Med haveriet Nya Karolinska, öppnandet och den snabba stängningen av privata BB Sophia och den akuta bristen på barnmorskor är det kanske inte så konstigt, det föds ändå väldigt många barn i huvudstaden. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men det är inte bara i Stockholm som BB-krisen drar fram. I Skåne är situationen inte mycket bättre. Där tvingas kvinnor ut på vägarna för att det helt enkelt inte finns plats på sjukhuset de har kommit till. Samtidigt råder det en så akut brist på barnmorskor att man precis klarar att täcka bemanningen, men då är det precis på håret att det går.

I Sollefteå har man sedan politikerna i Västernorrland stängde förlossningsavdelningen i vintras ockuperat sjukhuset. När födande kvinnor tvingas åka tiotals mil för att komma till närmaste BB tas alla medel som finns för att rädda det som räddas kan.

Att föda barn i Sverige ska inte vara såhär. Man ska inte behöva åka från BB till BB i jakt på en plats, eller för den delen bli satt på ett flygplan till Finland som en kvinna i Uppsala blev. 

Inför sommaren lovade regeringen att tillsätta 500 miljoner extra för att landets förlossningskliniker ska kunna klara trycket under semestermånaderna. Då kan man fråga sig, hur blir det nästa år när de 500 miljonerna inte längre finns? Ska kvinnorna som föder barn då förlita sig på att de och deras respektive har gått en ABF-kurs i hur man föder barn i en bil? 

Sveriges förlossningskliniker behöver en rejäl satsning, en halv miljard extra år 2017 duger inte. Det behövs minst en halv miljard extra varje år. Barnmorskor ska inte behöva gå in i väggen av utmattning när de varje dag gör sitt yttersta för att kunna ge alla de som föder en så bra upplevelse som det bara går.

Att föda barn är tillräckligt påfrestande som det är, det behövs inte ytterligare stress i form av att man inte vet var själva födseln kommer att ske. Nu måste det bli ett stopp på alla ofrivilliga bilfödslar, sönderstressade barnmorskor och föräldrar som blir satta på flyg till Finland. Sveriges alla BB:s behöver mer. 

8 000 Skiftet-aktiva har engagerat sig för att förlossningsvården behöver mer pengar. Nu behöver våra makthavare göra samma sak. 

Skiftet 
Anna Westberg, kampanjchef på folkrörelsen Skiftet