Debatt. .

2017-03-20 08:00
"En annan, mer solidarisk och mer human avvägning vad gäller dessa regler för de fattigaste och minst röststarka i samhället vore faktiskt möjlig" Bild: Jonas Ekströmer/TT
"En annan, mer solidarisk och mer human avvägning vad gäller dessa regler för de fattigaste och minst röststarka i samhället vore faktiskt möjlig"

Bättre villkor för långtidsarbetslösa

Gruppen långtidsarbetslösa växer och dessa personer har det allra sämst ekonomiskt sett.

Den som saknar jobb i Sverige kan få A-kassa, men det gäller inte alla. Villkor för A-kassa finns. Och de allra mest ekonomiskt utsatta som står längst från jobb får ofta inte någon A-kassa på grund av att de inte uppfyller villkoren. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Så hur behandlar välfärdsstaten Sverige de som har det allra sämst?

Inget vidare.

Den som inte får A-kassa kan istället få socialbidrag/försörjningsstöd. Men villkoren är rätt tuffa. För att få försörjningsstöd får den som söker inte äga varken en bil (eller annat motordrivet fordon) eller ett eget hus (villa eller bostadsrätt). Den som blir av med sitt jobb och inte får något nytt förväntas alltså först både sälja sin bil och därefter sin bostad för att uttömma möjligheterna att klara sig själv, innan stat eller kommun går in och ger ekonomiskt stöd. 

Samma sak gäller vid gåvor eller arv. Där tas ingen hänsyn. Huvudregeln är "använd det du har innan du får någon hjälp." Rädslan för "free riders" tar sig osolidariska uttryck.

En sak vore väl om regeln sa att den långtidsarbetslöse behövde byta ner sig till något billigare och enklare med lägre månadskostnad och standard. Däremot känns det inte rimligt att den som jobbat och slitit i flera år för att spara ihop till bil eller bostad ska göra sig av med det om oturen eller lågkonjunkturen är framme. 

Jag säger inte nödvändigtvis att medborgarlön är lösningen eller att staten bör dela ut pengar helt utan motprestation. Men en annan, mer solidarisk och mer human avvägning vad gäller dessa regler för de fattigaste och minst röststarka i samhället vore faktiskt möjlig, med en kursförändring från höger till vänster vad gäller politiken i Sverige. Frågan berör kanske inte så många, men gruppen långtidsarbetslösa växer och dessa personer har det allra sämst ekonomiskt sett. Att de ska ge upp bostad, fordon och besparingar känns inget vidare. För att vara ett välfärdsland behandlar Sverige inte de som har det allra sämst ställt något vidare alla gånger.