Kultur & Nöje.

2017-08-11 18:00
  • Matprofilen Mattias Kristiansson blev vegan för fem år sedan. Han har bland annat gett ut boken ”Välkommen till Vegoriket”. Till höger: Vegetarisk lasagne, innehållande bland annat svamp, pumpa och spenat.  Bild: Janerik Henriksson/TT
    Matprofilen Mattias Kristiansson blev vegan för fem år sedan. Han har bland annat gett ut boken ”Välkommen till Vegoriket”. Till höger: Vegetarisk lasagne, innehållande bland annat svamp, pumpa och spenat.
  • En vegetarisk chili med bönor.  Bild: Fredrik Sandberg / TT
    En vegetarisk chili med bönor.
  • Matprofilen Mattias Kristiansson blev vegan för fem år sedan. Han har bland annat gett ut boken ”Välkommen till Vegoriket”.  Bild: Linus Hallgren
    Matprofilen Mattias Kristiansson blev vegan för fem år sedan. Han har bland annat gett ut boken ”Välkommen till Vegoriket”.

Vegetarisk mat ökar allra mest - bland köttätare

Den nya deltidsvegetarianen

Vad: En rad undersökningar talar för att antalet vegetarianer inte har ökat eller kommer att öka stort. Däremot uppger ett ökande antal allätare att de oftare äter vegetariskt. 

Varför är det en grej: Köttkonsumtionen har ökat stort de senaste 50 åren. Någonstans måste det ta stopp. 

Bakgrund: Begreppet vegetarian myntades 1847 på ett möte hos den första föreningen för vegetarianer i Ramsgate i England. Ordet är bildat ur latinets vegetabilia, grönsaker. Men inom många kulturer och religioner har en den sortens kosthållning varit självklar mycket längre än så. 

Framtid: Ljus. Utvecklingen av nya vegetariska produkter, och semivegetariska produkter (som grönsakskorv) går snabbt. Restaurangbranschens intresse ökar också. Att äta vegetariskt har också en hälsosam prägel, vilket talar till en engagerad kundkrets.

Fler allätare börjar minska sin köttkonsumtion. Bild: Henrik Montgomery/TT
Fler allätare börjar minska sin köttkonsumtion.

Vegetariskt ökade mest 2016

Livsmedlen som ökade mest under 2016:

Färsk vegetarisk mat: +36%

Hälsobarer: +30%

Djupfryst vegetarisk mat: +28%

Alkoholfri öl: +22,6%

Färdig deg: +19,5%

Källa: Nielsen marknadsrapport, baserad på försäljning i svensk dagligvaruhandel under 2016.

Vegetarisk märkning i Indien

Ungefär en tredjedel av Indiens 1,3 miljarder invånare är vegetarianer.

Sedan 2011 måste all mat som säljs i butik, och på restaurang, vara märkt som vegetarisk eller icke-vegetarisk.

På restaurangmenyer ska de vegetariska rätterna presenteras först. 

Det finns gott om vegetariska alternativ i Indien.  Bild: Madhur Jaffrey/AP
Det finns gott om vegetariska alternativ i Indien.

Veganismens tidslinje

1903:
Svenska Vegetariska Föreningen bildas.

1970-tal:
Vegetarisk kost blir vanligare i och med gröna vågen och den urbana vänsterrörelsen.

1994:
Krögaren Erik Videgård försöker starta en vegetarisk lyxrestaurang i Stockholm, men hindras av sina investerare. De animaliska inslagen på Coq Blanc tonas dock ner.

1995:
Veganism blir en grej i Sverige, i synnerhet i Umeå. 1997 kartlägger polisen i Kalmar ”militanta veganer” i länets skolor.

1998:
Den vegetariska snabbmatskedjan Meaning Green lanseras, men satsningen floppar och får lägga ner bara ett par år senare.

1999:
Quorn, som tillverkas av svampprotein och binds med äggvita, börjar säljas i Sverige av Coop. Quorn säljs främst som färdiga frysprodukter, nuggets, schnitzlar och liknande.

2005:
Begreppet ”Stockholms-
vegetarian”, som innebär att man äter fisk och fågel men inte rött kött, förekommer första gången i pressarkivet Retriever. Frekvensen för ”Stockholms-
vegetarian” har sedan ökat år för år.

2015:
Den svensktillverkade sojaprotein-
produkten Oumph! Lanseras. Oumph! har en fiberaktig struktur och säljs främst fryst.

2015:
Sveriges första tv-program om vegetarisk matlagning, Vegorätt, sänds i SVT. Kokboksklassikern Vår kokbok, ursprungligen publicerad 1951, ges ut i vegansk version.

2017:
Reklamombuds-
mannens opinionsnämnd fäller Felix, Lidl och Max för fusk. De kallade vissa produkter för ”vegetariska” – ett ord som enligt Livsmedelsverket bara ska användas för helt växtbaserade produkter.